Vraag gesteld

Covid-19 Pandemie en toekomst

Investeren in de toekomst is altijd goed als je een plan hebt en dat lijkt er steeds nog niet echt te zijn. Nu is het eerst zaak om de mensheid te leren beseffen dat doodgaan en ziek kunnen zijn of worden, gewoon bij het leven hoort, en dat dat ook zijn prijs heeft. En als de mensheid dat weer echt beseft, kan er gewerkt worden aan een sterkere wereld en mensen er in. Wat nu juist gebeurt is dat we de mensen zwakker maken, door te veel thuis te laten zitten, elektrische steps en fietsen, maar ook door te veel te steunen op vaccinaties.

Vaccineren is altijd een korte termijn visie die je soms wel moet gebruiken, maar dat is alleen als je dus eerder fouten gemaakt hebt of door overmacht. Als de totale gezondheidszorg beter was geweest en de mensen ook sterker en gezonder, dan had zo’n virus niet echt een probleem geweest. Het is als met de dijken… Als je ze niet op tijd voor de toekomst hoog genoeg maakt, is het niet raar dat het water als het stijgt er over heen gaat…

Kinderen hebben de toekomst

Maar is dat echt zo, als we de wereld verder op blijven bouwen zoals we nu bezig zijn, dat vraag ik mij heel erg af.

Onze planeet zijn we aan het opsouperen en verbruiken. Dat is geen toekomst bieden aan die nog moeten gaan komen vind ik. Ook hoe we de kinderen van nu voeden en opvoeden verdient geen schoonheidsprijs. Als je een huis wilt gaan bouwen, is het echt noodzakelijk om eerst een goed plan en tekening te maken. Dan moet je de grond waar je wilt gaan bouwen goed onderzoeken en als die dingen kloppen, kan je pas beginnen met echt uitvoeren. Je gaat bestellen wat je nodig hebt in de toekomst als je zover bent met bouwen, want overal zit een levertijd op. Dan ga je een fundering graven en die met beton storten of metselen, om een goede en duurzame ondergrond te hebben voor wat je er op wilt gaan bouwen. Je kan dan nog niet met het dak beginnen of welke afwerking dan ook… Je zal laag voor laag alles op moeten bouwen en leidingen aan moet leggen voor je weer verder omhoog gaat. En aan een dak kom je pas toe als alle muren zo staan dat die het dak ook kunnen dragen en nooit een dag eerder. Zo kan ik dit voorbeeld nog heel veel uitgebreider maken, maar dat lijkt mij niet nodig.

Conclusie

Investeren is altijd belangrijk voor de toekomst maar heeft alleen maar zin, als je voorbereidingen kloppen en op tijd gedaan zijn. Te vaak horen wij toch ook dat bijv. de regering of het gemeente bestuur of welke andere organisatie dan ook iets wil gaan bouwen en dat het eigenlijk altijd langer gaat duren en ook veel duurder uitvalt als dat begroot was. Dan snap je niks van wat ik probeer uit te leggen en daarom komen we ook niet echt voorruit en is het te hopen dat er mensen op de juiste plaatsen komen die wel weten hoe dat je iets plant en uitvoert.

Extra persoonlijke ervaring

Heel lang geleden heb ik een huis laten bouwen in Oldenzaal. Mijn toenmalige vrouw kreeg een stuk grond aangeboden waar ze eigenlijk niks meer van wist daar. Ze had zich als jonge vrouw in laten schrijven en had daar niet echt meer bij stil gestaan tot dat er dat kaartje op de mat kwam. We hadden net een huis gekocht in Overdinkel en dat zo laten verbouwen zodat wij er blij mee waren en wilde daar eigenlijk niet weg. Maar ja zo’n kans krijg je niet vaak in het leven. Aangezien ik iemand ben die het liefst alles zelf doet, heb ik een pakket software aangeschaft om in 3D een huis te kunnen bouwen. Ik was werkzaam in de computer branche als programmeur dus was het wel een beetje in mijn straatje vond ik. De tekening die ik gemaakt heb groeide met de dag, door met mijn partner te praten en ook te kijken wat echt mogelijk was.

Keuken

We gingen zo veel als we tijd hadden overal kijken en onze neuzen proberen de zelfde richting op te krijgen. We hadden haast een jaar de tijd voordat er begonnen mocht gaan worden met bouwen, dus geen haast en dat is ontzettend lekker, wat zal blijken. Na verschillende keuken winkels bezocht te hebben kwamen we bij er eentje aan waar de verkoper later ook de eigenaar van bleek te zijn. Hij liet ons de wildste dingen zien en maakte haast al een plan van wat wij allemaal al wel zouden kunnen doen, tot ik zei dat ik wel wist wat ik wilde maar het nog alleen maar in mijn hoofd had. We gingen zitten en hij begon te tekenen en schrijven wat ik allemaal op noemde. Uiteindelijk kwam ik uit op een “U” vorm keuken die nergens een leeg stuk muur had en overal dus kast ruimte of apparatuur. Hij drukte op een knop en zij er bij, “u heeft een hele mooie en bijzondere keuken samengesteld, ik heb alleen nog nooit zoiets gezien en zeker niet met zo veel kastjes”. Het bedrag kwam er onder te staan en hij vroeg wanneer het geleverd moest worden… Ik keek hem aan en zei netjes, dat ik echt aangegeven had dat dit alleen maar een oriĆ«ntatie gesprek was en geen aankoop. Hij was verbaast omdat wij zo goed wisten wat wij wilde en hij zei ik ging er vanuit dat het dan wel zou gaan passen in uw huis, of moeten wij het nog op komen meten… Ik vertelde hem dat ik nog moest gaan beginnen aan de tekening en hij viel haast van zijn stoel… eh.. Ik vertelde hem ook dat we het pas over een jaar of zo nodig hadden en wij dus gingen wachten op een aanbieding… Hij stamelde, maar hoe weet u dan of het gaat passen die keuken in uw huis…. Nu vertelde ik hem, ik teken het huis nu straks om mijn keuken heen, dus geen probleem toch.

Het einde van het verhaal was dat ik dus nergens aan vast zat en dus op de planning zo ver voor kon lopen dat ik hem daar ook op wees en aangezien ik ook ervaring in de inkoop had, hem er op wees dat hij die mee zou kunnen nemen in zijn eigen bestellingen in die tijd. Want als je lang van te voren weet wat je wilt gaan bestellen dus ook voor hem, kan je veel betere afspraken en prijzen maken. Ik heb de keuken toen toch besteld na ongeveer nog een anderhalf uur overleggen en bellen van zijn kant daar de verschillende fabrieken. De prijs was die ik uit wilde geven en geen gulden in die tijd meer want ik hoefde niet en had nog een jaar de tijd om te zoeken naar iets wat zowel in mijn budget al wensen pakket zou passen omdat ik nog niks op papier of in mijn hoofd vast had gelegd. Ik wilde iets en liet dat groeien op het moment dat het kon.

Investeren en plannen is ontzettend belangrijk, maar lukt alleen als je zoals Beoddha het zegt kunt luisteren en handelen met een lege geest en je dus niet te veel van te voren vast zet in je eigen gedachten, want dan bestaat er geen echt ruimte om te groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *