41. HSB (leren je lichaam en geest te trainen)

Wat doet haast elk mens dagelijks wat je niet kan vermijden?

 1. Ademhaling
 2. Zitten
 3. Staan
 4. Lopen
 5. Liggen
 6. Denken
 1. Slapen
 2. Opstaan uit bed
 3. Douchen of wassen
 4. Naar de wc gaan
 5. Tandenpoetsen
 6. Aankleden
 7. Drinken
 8. Eten
 9. Actief worden
 10. Leren/Mediteren

Hier komt een korte versie van mijn HSB-systeem. Dit is een onderdeel van wat ik door de tijd doorgekregen heb hoe wij als mens de dagelijkse bewegingen over het algemeen het beste kunnen uitvoeren. Het omvat heel veel meer, maar om toch een goed ideeën te krijgen, kan je dit oefenen en doorgronden.

Het is een tocht van en met jou eigen lichaam, maar zeker ook van je geest om in balans te komen en of te blijven. Als jij goed met deze omgaat, zal je ook in staat zijn om veel beter met je partner om te leren gaan. Het herkennen van elkaars problemen, is echte liefde.

Ik wens je toe het goed te gebruiken en sterker van lichaam en geest te worden, zodat ook jij langer en gelukkiger kunt leven.

Niet doen en niet oefenen is jezelf niet serieus nemen.

Ademhaling

Bij alles wat je doet aan kracht of actie, dan haal je adem in naar je onderbuik en zet deze als het ware wat op. Wanneer je de kracht zet, trek je de onderbuik in en ademt blaast alle lucht uit je lichaam. Deze oefening is de belangrijkste van allemaal en is het beste bij alles in je verdere leven te implementeren. Dit zorgt er tevens voor dat je veel minder gevoelig zal zijn voor welke virus aandoening dan ook en je immuniteit systeem zal erdoor versterkt worden.

Ik heb ook jaren lesgegeven op verschillende sportscholen, omdat het comfortabel was voor mij om gratis te kunnen trainen en gelijk er wat bij te verdienen. Dat was als een Zwitsers mes met verschillende kanten. Dan zag je mensen komen, die als het erg goed ging wel 3 keer per week kwamen trainen. Maar na een tijdje haast altijd er meer stopte omdat het toch te zwaar was om op te nemen in hun dagelijkse bestaan. Ook die het wel volhielden zagen vaak te weinig voorruitgang in hun trainingsarbeid. Als ik het kon probeerde ik ze altijd dan ook mijn inzichten hierop te laten zien en soms lukte dat, waardoor ik mij voldaan voelde.

Ademhaling is iets wat je altijd moet proberen zelf de baas over te blijven. Als je een inspanning lichamelijk wilt gaan doen, moet je vooral proberen je ademhaling bewust te voelen en beheersen. Een veel gemaakte fout is dat je bijv. gaat hardlopen en je ademhaling gelijk te hoog laat worden, als op het tempo waarop je loopt. Dan ben je heel erg snel moei en kunt niet meer recupereren (herstellen) tijdens het lopen. Dat is nodig wil je een langere inspanning doen. Dat werkt met deze manier van ademhalen uitstekend.

Zitten

Het zitten is iets waar de meeste mensen geen of te weinig aandacht aan spenderen. Het is iets wat je meestal doet, omdat het met je werk of studeren te maken heeft. Ook doen de meeste het als ze willen eten of drinken. Het is een bij product van wat wij meestal doen. Het gewoon doelloos zitten wordt weinig gedaan. Als we haast doelloos zouden gaan zitten, kunnen wij het weer wel gebruiken om te combineren met Mediteren. Hier echter ga ik uitleggen waar je op moet letten als je zit. Zorg dat je kont achter in je stoel gedrukt wordt. Niet voor op een punt gaan zitten, dat is vragen om problemen omdat je benen dan altijd te veel afgeklemd zullen worden. Er blijft bovenmatig veel spanning op staan en heeft de nut van zitten geen belang meer. Als je dat doet rust je ook niet uit. Probeer zo vaak als kan je beide voeten vlak op de grond te zetten met je benen op schouderbreedte. Dames willen meestal geen inkijk hebben en knijpen de bennen zo veel als mogelijk is tegen elkaar aan. Dit is echter heel slecht en kan ook zorgen voor spataders enz. Alles wat je niet goed doet echter ook, bij het zitten of staan. Zorg dat je Ademhaling geregeld even goed is. Ook als je werkt, of zoals ik nu aan het typen ben op een pc. Dan is het zaak om juist te zitten en geregeld even bewust te zijn van je Ademhaling en hoe je totale houding is. Als je te veel voorover hangt krijg je veel meer last van je polsen. Als je een dik horloge of armband draagt, doe die af als je lang moet typen. Alle klemmende zaken aan je handen zullen voor half reumatische zaken gaan zorgen op den duur. Zitten op de juiste stoel is iets wat al jaren op gewezen wordt bij de meeste bedrijven. Maar let je er ook op als je thuis aan de keukentafel je sneetje brood naar binnen werkt.

Zitten is iets wat je niet voor normaal moet nemen, het is zeer belangrijk. Juist omdat ik haast zeker kan zeggen dat ook jij over deze dingen niet na gedacht had, toch.

Staan

Ik ga ervan uit dat je kunt staan, maar zo is het met alles hier bij HSB, kan je dat niet, dan visualiseren wat ik schrijf helpt ook voor een deel.

Als kunt gaan gaat staan, probeer dat zo veel als mogelijk te doen op beide voeten met gelijke belasting. Iets door je knieën gezakt. Nooit helemaal doorstrekken, dat is erg slecht of je moet het als oefening even willen doen. Als je lang moet staan, beweeg dan zo nu en dan je gewicht van de ene op de andere voet.

Let op je Ademhaling en zorg dat deze rustig is. Je voeten niet te breed en niet te smal, beide kan even maar niet voor lange tijd. Ook geregeld even de ene knie wat in laten zakken en de andere gestrekt houden, om en om. Knijp geregeld met je tenen in je schoen, voor betere doorbloeding. Als je echt lang moet staan ook soms even op de beide buitenkanten van je voet en binnenkanten het gewicht op verplaatsen. Ga nooit te lang staan met je voeten niet recht vooruit. Als je voeten naar buiten staan, zoals bij de meeste mensen zorgt dat voor een constante verkeerde druk op je bekken en heupgewrichten.

Staan is niet alleen niet zitten of lopen. Het is een te statische beweging, moet je tegen jezelf zeggen. Het stil staan is iets wat heel erg zwaar is en niet voor iedereen te leren is om het lang achterelkaar vol te houden. Het is als je het verkeerd doet ook heel erg slecht en de meeste andere problemen in de benen komen door het stil staan. Als je deze oefeningen in je leven opneemt, zal je er zeker minder last van gaan krijgen. Als je al last hebt, zal je er ook veel baat bij hebben.

Als je dus wel even op een been wilt staan om de die te ontlasten, doe dat dan wel bewust. Leer het je aan om te weten hoe je staat en hoe dat je voeten staan.

Het niet weten hoe je zelf staat, is slordig en meestal een teken van iets wat je niet bewust goed geleerd hebt. Een verkeerd aanwensel, wat veel nare gevolgen in je hele leven met zich mee kan brengen.

Lopen

Het in beweging komen als je staat, is lopen. Dat kan langzaam of snel zijn. Voor elke manier van lopen is een iets andere aanpak nodig. Als je een berg wil oplopen is dat anders als dat je eraf wilt lopen, dat zal iedereen die het meegemaakt heeft kunnen beamen. Ik wil hier een aantal basisregels toelichten die altijd van belang zijn, zodat je waar je ook bent of wat ook loopt er iets aan zult hebben. Het is van het grootste belang Ademhaling en Staan goed onder de knie te hebben voordat je kunt gaan lopen. De meeste mensen denken dat het alleen maar de ene voet voor de andere zetten is en meer niet. Die inschatting kan voor heel veel lichamelijk en geestelijke problemen in het hele leven zorgen. Bewust worden van ook dat je al loopt is belangrijk en het niet maar zomaar aannemen. Er zijn veel mensen die het niet kunnen, dus hoor je bij die het wel kunnen. Maar doe je het dan ook goed, of kloon je maar wat aan. Ik ga er haast maar vanuit dat je bij de laatste categorie hoort, zonder aanvallend te willen zijn.

Geintje, ik viel je wel aan. Maar niet om je te kwetsen, dat mag zeker zijn. Wel wil ik je erop wijzen, dat buiten alle andere zaken die hier behandeld en toegelicht worden, deze veel schade aan kan richten. Juist omdat veel mensen denken dat het altijd goed is, als je gaat lopen, maar dat is het niet.

Als wij op deze Aarde komen als baby, dan is liggen het maximale wat wij kunnen. Daarna gaan wij kruipen en sommige slaan dit over en gaan lopen. Als wij niks mankeren is dat ongeveer na 9a 12 maanden. Ik ga er hier even vanuit dat de baby niks mankeerde, anders zijn er andere regels nodig, die niet binnen dit boek beschreven staan.

De eerste stapjes zijn vaak al bepalend voor vele die er na gaan komen, maar daar schieten we op dat moment niks mee op. Het is staan en in evenwicht blijven. Dat is waar het in het begin over gaat. Ook dat zijn wij vergeten, als we het eenmaal onder de knie hebben. Zo zijn wij als gemiddeld mens nu eenmaal. We denken te vlug dat wij het wel kennen. Dat is doorgaans totaal niet zo en moeten wij hele stukken van ons leven proberen dat weer goed te maken.

Waar moeten wij nu op letten als wij gaan lopen.

De doorbloeding van alles wat je gebruikt om te kunnen lopen is van belang en dat is zeker meer als dat je zou denken. Als je voeten en benen niet op temperatuur zijn, kan je grote schade oplopen met lopen. Zorg dat je uitademt en je buik in trekt als je opstaat, want meestal ga je lopen vanaf het moment dat je opstaat. Dat uitademen is ervoor nodig om je vanbinnen ook voor te bereiden op het gaan lopen. Je asemt dan ook de slechte stoffen die er nog in je onderste van je buik aanwezig was eruit. Deze stoffen kunnen juist voor een snellere verzuring zorgen. Echte sporters doen het wel vaak op deze manier, omdat ze een goede warming up houden. Als je de oefeningen van het zitten of de wc gedaan hebt zijn je spieren voldoende op stoom en kan je de eerste stappen doen. Zet je voet haast op je hak neer en rol op je voet tot dat de voorkant op de grond komt. Hoe soepeler dat je dit doet, hoe minder blessures dat je zal oplopen. Ook met gewoon wandelen. Hoe harder dat je wilt gaan lopen, hoe verder je door rolt op je voet. Als je dat met beide benen doet loop je goed. Je knieën een beetje gebogen, nooit gestrekt. Als je dat wel doet, krijg je op den duur zeker last van je achterste grote spier en bekken. Zorg dat je voeten echt recht op de grond komen en niet dat je met je voeten naar buiten gaat lopen. Dat doen heel veel mensen vanaf kind af aan, omdat het dan lijkt of je meer evenwicht hebt. Dat is niet zo, maar het is iets wat door te veel mensen niet eens waargenomen wordt. Zorg dat je hoe langzaam je ook loopt soms toch op je Ademhaling let. Deze mag niet hetzelfde tempo krijgen voor te lange tijd als je loop ritme. Als je dat wel doet, zal je hart te veel belast worden, met alle latere klachten van dien.

Als je op de juiste manier van lopen een maal gevoeld hebt, kan je nog heel veel meer. Tijdens het lopen de ene richting op, omdraaien en weer terug of zelfs helemaal een rondje maken. Dit zal ervoor zorgen dat je evenwicht en omgevingsgevoel sterk verbeteren.

Gewoon gaan doen en later pas vinden dat het niks was, is wat ik je mee wil geven. Het werkt echt, het bewust worden van.

Liggen (zie ook Leren/Mediteren)

Als je niet loopt of zit, kan betekenen dat je ligt. Er zijn mensen die weten wat ze ervaren wat het is om te liggen. De meeste echter die vaak gezond zijn beseffen niet wat liggen is. Het is niet slapen, maar toch horizontaal vaak ergens op rusten. Maar de meeste die liggen rusten niet echt uit, maar zijn gespannen of willen gaan zitten of lopen. Het is een soort van aanwezigheid die als een belemmering kan voelen, als je niet wilt blijven liggen. Hoe kan je dan wel goed liggen.

Zorg dat je een moment neemt om je hele lichaam te voelen. Het is als hoe je zou moeten liggen als je wilt Mediteren. Ook als je niet mediteert is het van groot belang om bewust te liggen. Het is niet een tijdsverspilling, zeker niet als je het goed doet.

 1. Ga liggen.
 2. Doe je ogen dicht.
 3. Adem op de juiste wijze, zonder kracht.
 4. Maak in je hoofd een figuur van je eigen lichaam.
 5. Begin bij je voeten en scan naar boven tot je kruin.
 6. Als je langer wilt liggen, scan elk lichaamsdeel apart.
 7. Span elk lichaamsdeel voor 1 seconden aan.
 8. Stel je een tijd voor, die je wilt blijven liggen.
 9. Maak je hoofd leeg en denk aan niks.
 10. Doe je ogen weer open en controleer of de tijd klopt.

Toelichting:
Bij   5: Laat als een soort van straal over je heen gaan.
Bij   7: Je voeten, kuiten, bilspieren, buikt borst, armen enz.
Bij 10: Controleer wat je voornemen was en sta op als je eraan toe bent, door je ogen open te doen en zoals je geleerd hebt om op te staan, ook op te staan en niet anders. Uitblazen, onderbuik intrekken en opstaan.

Denk niet dat dit een van de makkelijkste te leren onderdelen zijn. Het is er eentje die je snel zal vergeten om te doen. Ook is dit heel erg goed om te doen voor je gaat slapen. Gewoon gaan doen.

Denken

Wat is eigenlijk denken?

Ja, ik weet haast zeker dat velen nu met de mond vol tanden staan, want je doet niet anders.

Of zijn er ook momenten dat wij niet denken?

Als ik dagelijks naar onze zaak rijd met de auto of motor, kan ik niet anders als zeker stellen dat er meer mensen op deze Aarde aanwezig zijn die niet of haast nooit echt denken. Daar zullen zij het totaal niet mee eens zijn, maar ik weet gelukkig beter, want weet je nog?

Ja klopt dit is mijn boek wat je aan het lezen bent.

Denken is eigenlijk een ander woord voor gegevens of analyseren. Er over nadenken is iets waar je dan aan moet denken. Ik heb er over nagedacht is, aangeven dat je wat de ander je eerder gevraagd had, of waar je eerder geen zeker antwoord op wist, meer tijd aan hebt besteed. Je wilde zorgvuldiger zijn, daarom dacht je er nog eens over na. Denken is een proces wat pas stopt na dat je hersendood bent verklaard en niet eerder. Totaal niet bij stil gestaan. O daar heb ik even niet aan gedacht. Allemaal termen die dus vaak gedeeltelijk of helemaal onwaar zijn. Veel mensen hun denken bestaat uit te veel heen en weer gaan in de verschillende mogelijkheden, waardoor ze moeite hebben om een juiste beslissing te maken. 

Wat gebeurt er als wij denken of juist niet?

Bij die automobilisten die een gevaar dagelijks op de weg zijn en zich gaan geen enkele verkeersregel of menselijke regel houden. Die denken aan andere dingen als dat ze zouden moeten doen. Die zijn bezig met van alles, wat niet te maken heeft met het aanwezig zijn op de openbare weg. Die hebben er niet bij nagedacht als het mis gaat. Zij vinden dat anderen beter op moeten letten, zodat zij hun weg kunnen gaan van haasten en stress.

Bij iemand die ergens over na wil denken, start een proces op van die zaken waar het overgaat, op een rijtje te krijgen. Dan alle voor ‘s en tegens tegen elkaar afstrepen en tot een conclusie te komen. Dat kan alleen als wij redelijk tot goed uitgerust zijn en ontspannen. Een gestrest mens kan niet helder denken. Die maakt te snelle stappen en weet achteraf nooit zeker of dat er over alles goed is nagedacht. Die krijgen later haast altijd wel spijt van hun beslissing en worden daardoor onzeker of kwaad.

Als wij negatief over wat dan maar ook denken, maakt ons lichaam stoffen aan die ons niet lekker in ons vel laten voelen. De meeste mensen vinden van zichzelf dat ze helemaal niet negatief denken of maar zijn in het leven. Toch zijn haast de meeste mensen vaak zeer negatief in hun denkpatroon. Als je over iets wilt nadenken is het haast altijd wel iets groters, of juist iets kleins, maar je wist toch niet goed gelijk om een beslissing te nemen. Als je dan daar over gaat nadenken, kom je haast nooit echt verder en ga je toch maar beslissen. De oplossing die je vond kwam niet uit iets nieuws maar uit dat wat je al vastgezet had in je hoofd. Je had er al een probleem van gemaakt en aangezien er niks nieuws bij was gekomen, zat je met hetzelfde probleem. Op het moment dat jij tegen jouw hoofd zegt, ik heb een probleem en daar wil ik ook nog eens over na denken, is er al stront aan de knikker. In dit geval jouw knikker. Dit denken lijkt niet negatief, maar is het wel. Alleen bedoel ik met negatief niet fout, want dat bestond toch volgens mij niet. Nee ik bedoel dat je niet de beste manier hebt genomen om tot een betere oplossing te komen.

Hoe komt dit nu? Gewoon altijd positief alles benaderen.

Als wij positief over wat dan maar ook denken maakt ons lichaam speciale stoffen aan die ons beter laten voelen. Daardoor kunnen wij het overdenkende probleem ook beter overzien en een betere beslissing nemen. Als je dus een groot probleem hebt, maak het dan plezieriger door er eerst een paar positieve punten bij te halen. Die zijn er altijd, maar lijken niet het belangrijkste. Daarom laten veel mensen deze gelijk maar even zitten, maar komen dan niet goed voorbereid en getraind aan bij het grote probleem. Dan zit je al in de val van negatief denken.

Stel je hebt een reuze probleem met je partner. Jij hebt iets stuk gemaakt waar zij zeer aangehecht was en gekregen van haar Moeder. Andersom kan natuurlijk ook, maar maakt niet uit. Het is grote shit waar je in verzeild geraakt bent.

Hoe nu aan te pakken.  

Een normaal mens, slaat zich haast figuurlijk voor zijn bol en begint te janken. Maar daar kom je er niet mee. De andere ook normale die het zware nieuws denkt recht voor de raap te kunnen vertellen, komt ook van de koude kermis thuis. Smoezen worden doorzien op den duur en halen je altijd in, net als Karma. Je hebt jezelf daar veel te veel mee, ik zou het niet doen. Het werkt als een boemerang. Alleen weet je niet wanneer dat rot ding terugkomt in je leven. Een ding is dan zeker dat je er niet op voorbereid bent en daar gaat nu dus juist dit boek over. Om wel goed voorbereid te zijn, of op zijn minst beter. 

Plan van aanpak. Zorg dat je ontzettend goed weet wat je partner wel graag wil in haar of zijn leven. Let altijd goed op in gesprekken en situaties hoe dat de ander te pleasen is. Te lijmen in goed Nederlands vrij vertaald. Want als je niks echt weet van je partner, acht dan zou ik het niet zo net nemen en het gewoon voor haar voeten gooien en een ander zoeken, die wel jouw interesse kan wekken. Maar we gaan er even van uit dat je het wil leren, dan ga ik verder. Je moet dus leren nog beter op te letten. Anders kan en mag je nooit een fout, eh, iets doen wat de ander niet kan hebben doen. Lekkere zin, maar ja we moeten wat verzinnen dus raken wij als mens van ons stuk.

Nee niet doen, ik wilde je op het verkeerde been zetten. Niet intrappen, je moet zo langzamerhand nu wel beter weten. De oplossing zit erin dat je een goede relatie moet hebben, anders rede je het toch niet met een te groot probleem. Ook bij een klein probleem red je het dan niet altijd, want je wist te weinig om in de strijd te gooien. Maar als je een goede relatie hebt en kunt communiceren over haast alles, ook al hoef je het niet met elkaar eens te zijn. Dan is er een goed kans dat je het zelfs zonder dit boek zou kunnen komen.

Waarom dan toch dit stuk hier ook in gezet?

Ik ga er haast vanuit dat jij en de meest wel een goede relatie kunnen hebben en zelfs veel van elkaar weten, maar toch geen echte oplossing voor zo’n probleem makkelijk vinden. Of je moet al tussen de regels doorgelezen hebben, want ik heb het al aangegeven hoe dat je het aan moet pakken om het beste resultaat te kunnen krijgen.

Je moet de geest en lichaam in die staat brengen dat die de juiste geur en energie krijgt, waardoor ook die stoffen bereikbaar worden voor de ander. Anders gezegd. Verzorg jouzelf heel erg goed, lichamelijk en geestelijk. Zorg dat je zo positief als maar mogelijk is je opstelt. Stel je allemaal mooie dingen voor en ze mooie muziek op. Als de ander van wierrook houdt, steek het op. Is de ander gek op bloemen. Haal niet een maar zeker drie bossen. Zorg dat je alles ontzettend overdreven doet, waardoor je in ieder geval zeker weet. Meer kon ik echt niet verzinnen om de situatie zo accepteer baar als mogelijk was te maken. Als de partner graag lekker eet, maak het klaar of boek een etentje bij een bijzondere tent. Bij het thuis komen, moet het huis er anders uit zien. Zelfs en blindekoe moet kunnen zien, dat her wat loos is. Wacht eerst af, hoe dat de ander het oppakt dat je duidelijk hebt laten zien, dat je alles uit de kast hebt gehaald en blijf positief denken. Dat denken is, aan de bijzaken, die je wel allemaal geregeld hebt. Niet aan het probleem denken maar aan alles wat we goed was gegaan. Concentreer je daarop en als je partner te lang wacht, neem je voorzichtig het indicatief door te zeggen. Ik weet dat ik niet alles goed kan doen, maar dit en dat heb ik wel gedaan. Ik weet dat het niet alles goed zal maken, wat ik fout gedaan heb, maar dit was wat ik voor jou kon doen om te laten zien, hoe belangrijk jij voor mij bent. Ik houd van je. Waarschijnlijk heeft de ander al eerder het doorgehad, maar als het niet zo is, was je hier aangekomen. De ander zit nu totaal met een dilemma. Er is wat aan de hand, maar hoe erg moet het wel niet zijn, als dit allemaal er tegenover komt te staan. In die partner ontstaat nu dus die negatieve stof, voor een deel, maar die andere stof van de verrassing van het leuke, mooie en wat je allemaal niet gedaan hebt, zullen sterker werken als het negatieve. Ik weet zeker dat je versteld zult staan van het resultaat.

Als je partner toch te kwaad wordt. Trek dan je conclusie, je hebt geen echt goede relatie en wil ik daar wel mee doorgaan. Als je niet de ander door alles in te zetten wat je hebt kunt houden of pleasen, dan zou ik er geen energie meer in blijven steken.

Even een strikvraagje? Hoe hete dit onderwerp, dit stuk?

Als je het weet, heb je een dubbel antwoord gekregen, als je terug moet kijken, heb je een bevestiging van dat je wel leest maar niet echt met een lege geest en te veel bezig was met andere zaken en dingen. Daar gaat nu dit stuk over, over iets doen wat je altijd doet, maar te vaak niet bewust. Als het te onbewust is kan het met je op de loop gaan en draait dat weer uit op stress. Lezen is iets wat alleen zin heeft als je dat doet door aan dat te denken waar het over gaat. Als je geest te veel zijsprongen neemt, dan was het niet interessant genoeg voor jou, of je bent nog niet goed getraind om goed te kunnen lezen. Dit boek is niet een roman, die ga ik hierna waarschijnlijk schrijven. Dit is leren leven in optima forma.

Slapen

Slapen is een zeer belangrijk punt in het dagelijks goed kunnen functioneren en behoort voor zover mogelijk is op de juiste manier te gebeuren.

Wat je niet moet doen:

Nooit met een vol hoofd gaan slapen.
Te veel kussens onder je hoofd of schouders.
Te veel eten of drinken, kort voor het gaan slapen.
Te warme of koude  omgeving.
Te harde of zachte ondergrond.

Wat je wel moet doen:

Precies het tegenover gesteld van wat je niet moet doen.

Opstaan uit bed

Voor het opstaan, strek je echt uit en draai je vingers, handen, elle bogen en voeten. Lig gestrekt op bed en trek een knie zo ver als mogelijk is naar je borstkast toe en houd dat een paar seconden vast. Haal adem in via je neus als je neer legt en blaas uit via je mond als je de knie omhoog brengt. Daarna de andere knie. Bij het uit bed op staan, ga heel bewust op de rand zitten en zet beide benen zo neer, dat je in een beweging op kan staan. Dit doe je door diep in te ademen via je neus, zo laag mogelijk de zuurstof naar je onderbuik zuigend. Dan als je opstaat, blaas je alle lucht uit via je mond en trekt je buikspieren aan. Voor die het kunnen, zonder gebruik van je armen op het bed. En zwaait met je armen iets omhoog en sta dan even stil. Strek je nogmaals uit en druk je schouders naar achteren. Draai dan je hoofd met een zo’n groot mogelijke cirkel drie keer links om en drie keer rechts om. Leg je kin op je borst voor een moment en dan strek je de hals helemaal naar achteren. Dit soort oefeningen altijd rustig en met beleid doen en niks forceren of over drijven. Til je schouders zo hoog mogelijk op en laat ze vallen. Draai je schouders een paar keer naar voren en naar achteren.

Nu kan je gaan lopen. Als je wakker wordt en gelijk naar de wc moet is dat niet erg, sta op de juiste manier dan alleen maar op en doe die oefeningen als je op de wc zit, dat doe ik ook heel vaak, zeker nu ik ouder ben geworden.

Douchen of wassen

Een stukje wassen kan ook bij Tanden poetsen staan, maar hier gaan we op wat andere zaken in. Probeer in ieder geval een maal per dag een douche te nemen, hoe kort dan maar ook. Het zal je leren om totaal alles weg te laten stromen voordat je de dag begint en het liefst dus ook weer voor dat je de rust van de avond gaat nemen. Douchen is niet alleen je insmeren met van alles en afspoelen, dan gaat er heel veel goeds aan je voorbij. Je start met het natmaken van je lichaam en het beste is ook je haar nat te maken en wassen. Er hoeft niet veel schuim gebruikt te worden, maar mag wel. Je gaat met je handen door je haar heen en laat het nat worden. Je stelt je voor dat er vanboven een energie komt die totaal wit is en alles bezit wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Maak ronde bewegingen en laat je elle bogen mee gaan, zodat je grote cirkels maakt. Stel je voor dat je lichaam nog niet schoon is en dat je alles wat er op jouw gekomen kan zijn of aan jou er nu af moet. Je maakt een beeld in je hoofd dat met het stromende water wat van boven op je hoofd loopt het langs je lichaam gaat en alle onreinheden met zich meer neemt, zo het putje in. Dan doe je schuim in je haar en stelt het nogmaals zo voor als jet het uitspoelt. Je lichaam sop je in van boven naar beneden. Waarbij je de oefeningen bij de andere onderdelen even mee neemt, zoals Ademhaling en de armbewegingen van op de wc enz. Waar je zin en tijd voor hebt. Het mag geregeld ook niet even wat anders zijn, maar nooit niks. Als je helemaal af wilt spoelen, dan doe je dat door weer van boven naar beneden het water zijn werk te laten doen. Op he laatst strek je de armen naar voren en doe je de kond sterk naar achteren, te trekt je tenen omhoog en gaat met gestrekte benen schuin met je handen naar voor. Dat doe je met je kin naar voren en nooit naar beneden. Je droogt je af, vanaf je hoofd. Door met een liefst te grote handdoek je hoofd en haar te masseren tot het redelijk droog is. Dan trek je de handdoek op je rug en trekt met je handen aan de zijkanten die achter je rug langs. Draai met je heupen mee als je dit doet en droog je lichaam af. Als je bij je benen komt, dan doe je dat been voor been, waarbij je de benen probeert gestrekt te houden als je naar je voeten gaat. Als je klaar bent zal je een nieuw mens voelen.

Ik adviseer zeker drie verschillende soorten shampoo en ook drie soorten douchschuim aan, om naast elkaar uit te kunnen kiezen. Maar mag, minder is jezelf te kort doen. Ik ga nooit voor minder als 7 van beide. Een luchtje en of deodorant ook zeker van beide drie. Een mens moet altijd keuzes hebben.

Naar de wc gaan

De meeste mensen gaan een paar keer per dag naar het toilet. Als je daar geen gebruik van maakt, ben je een dief van je eigen mogelijkheden. Als je daar aangekomen bent, kan je even totaal vrij zijn. Ten eerste maak je geest leeg, zoals bij Meditatie. Ten tweede gebruik nu zeker de juiste Ademhaling. En ten derde doe wat oefeningen. Dat hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Een gedeelte kan je ook uit het opstaan halen, maar ik geef hier ook nog wat andere voor de afwisseling, maar bedenk zelf ook wat erbij zou kunnen passen. Ook is het afhankelijk wat je daar komt doen natuurlijk. Als je een grote of kleine boodschap ook gelijk daar wilt doen, doe dit wel met de juiste ademhaling ook. Als het een grote is, dan leg je de handen op je maag, dat is boven je buik. Maak draaiende bewegingen op je huid als cirkels, naar beneden. Je drukt hierbij heel zachtjes op je maag en glijd met je handen naar beneden tot onder aan je buik, dit terwijl je uit ademt. Dit doe je een paar keer en je zal zien dat je als je dit wat vaker doet, je aanzienlijk makkelijker kunt poepen. Voor mensen die wat moeilijker kunnen plassen, gaat hetzelfde op. Als je tijd overhebt, dan kan je of terwijl je met het vorige bezig was. Je voeten hevelen, zodat alleen nog je tenen op de vloer staan en je hak omhoog is. Dat doe je een paar keer. Daarna draai je ze ook nog een keer links en rechts om. Je kunt je linkerhand op je rechterschouder leggen, je rechterhand dan op je ellenboog en die naar achter drukken, altijd bij een uitademing. Natuurlijk ook de andere kant doen. Als je geen problemen hebt kan je daarna ook je linkerhand achter je rug naar beneden tussen je schouders leggen, de andere hand op de elle boog en drukken met een uitademing. Opstaan is gewicht op beide benen verdelen en met een uitademing in een keer opstaan. Er kan veel meer, maar dit is de basis.

Tandenpoetsen

Of je nu je eigen tandenpoetst of je gebied, het maakt niet uit. Het is een handeling die je dagelijks maakt een of meerdere keren. Je bent doorgaans in een ruimte waar een wasbak aanwezig is. Je legt beide elle bogen op de wastafel en zet een been zo ver als mogelijk is naar achter op de bal van je voet. Dan druk je die naar beneden, zodat je voet weer plat komt te staan, dit trekt waarschijnlijk aan je kuit. Dat is goed. De andere been buig je door een stukje zodat er spanning op komt te staan. Dit houd je vast tot je de helft van je gebit schoon hebt. Dan doe je het met je andere been naar achteren tot je de andere kant van je gebit schoon hebt. Nu trek je beide benen naar voren, je blijft met je elle bogen op de wastafel en zakt in je knie, terwijl je de ene op hakhoogte van de ander neer zet. Waarna de andere. Dit doe je terwijl je de mond spoelt met water uit een beker. Nu je gebit klaar is, was je het gezicht, dit doe je terwijl je met je benen op schouderbreedte gaat staan en bij elke uitademing even door je knieën gaat. Als je een luchtje opdoet, doe je dat met beide handen het aanbrengen op je wangen. Je masseert het zachtjes rond je wangen en gaat zo verder je hele hoofd af. Je elle bogen naar achteren, zodat je als het ware grote cirkels om je hoofd maakt. Er is heel veel meer mogelijk, maar daar kom je door te doen en combineren van zelf ook achter.

Ik adviseer zeker drie verschillende soorten tandpasta aan, om naast elkaar uit te kunnen kiezen. Maar mag, minder is jezelf te kort doen. Een mens moet altijd keuzes hebben.

Aankleden

Ieder mens kleed zich minimaal een keer per dag aan en uit. Als je die twee keer niet bewust doet, waar ben je dan mee bezig in je leven. Alle onbewuste handelingen, zoals de meeste punten hier bij HSB zijn niet onbewust, maar voor de meeste lijkt het wel zo. Als je in wilt aankleden zorg er dan voor dat je kleding bij elkaar aanwezig is. Zorg dat je het of de vorige avond hebt uitgezocht of iets eerder als dat je ze aan gaat trekken. Dan weet je wat je gaat doen en wordt het niet zomaar iets aantrekken. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Je gaan toch ook niet zomaar met iedereen naar bed. Of sommige toch wel, dat klopt, maar die vallen hier niet onder. Bewust zijn van wie je bent heeft ook te maken hoe je gekleed gaat en hoe dat je haar zit. Neem deze zaken nooit voor normaal aan. Als je in een periode zit waarvan je het gevoel hebt dat het je niet mee zit, verander dan van kleding en je zal zien dat er in ieder geval nieuwe mogelijkheden zich voor zullen doen in jouw leven. Ga zitten om je sokken aan te trekken, doe dat niet staande op geen enkele manier is dat goed. Zittend kan je het ene been op het andere leggen, zodat je bij je hele voet kan. Die draai je even een paar beide kanten op in een cirkel. Dan masseer je die voet en kijkt of je daar de hele dag op verder kunt en wordt er vriendjes mee. Die kan ervoor zorgen dat je op vele plaatsen en plekken kunt gaan komen als de ander die zo komt mee werkt. Voor mensen die helemaal geen voeten hebben dan hoorde ik iemand denken. Kijk die doen moeten haast hetzelfde doen, maar dan in hun hoofd, want op de aan of andere manier willen ze zich toch voortbewegen. Als je liefdevol aan je banden denkt van je stoel waar je die dag op wilt gaan rijden, zal het zeker beter gaan als dat je het niet doet. Als de ene klaar is en je bent tevreden, dan hetzelfde met de andere. Zijn ze droog, vet ze wat in of gebruik een crème, ze zullen je dankbaar zijn. Bij het aankleden kan je of bij het douchen je hele lichaam even controleren. Ben je samendoe je het gezellig bij de ander. Het zal je relatie een hele goede richting op helpen, zo’n heel kleine toevoeging aan het opstaan en wakker worden en douchen. Of nu aankleden. Bemoei je met de ander zijn kleding ook op een zo’n positief als mogelijke manier. Wees eerlijk als je iets voor die dag bij de ander niet het “beste” vindt. En accepteer ook wat de ander te melden heeft. Kleed je aan met kleding die je lekker zit en voor dat wat je wilt gaan doen geschikt zijn. Je zal zien als je deze hele kleine aanpassingen doet je dagelijks veel bewuster met dat deel van de opbouw van de dag bezig bent als dat je ooit gedaan hebt. Of denk je dat je een huis kunt bouwen op een niet goed voorbereide ondergrond en fundering.

Drinken

Als je in de ochtend, voor dat je echt aan het werken of eten begint een hele beker met niet te koud water opdrinkt, dan zullen jouw darmen en maag je dankbaar zijn. Jouw darmen en de rest hebben na het slapen altijd een kleine soort van uitdroging achter de rug. Je slaapt tegen de 7 a 8 uur. Ik vaak korter, maar dat maakt geen verschil. En in die tijd heb je niks gedronken. Haast iedereen weet wel dat je langer zonder eten kan als zonder drinken. Heb je hier dan weleens bij stil gestaan, ik denk het echter niet. Ook heb ik het nog nooit een dokter horen zeggen. Ik heb het doorgeregen in een boodschap en misschien was ik zelf wel zo verstandig, daar zal ik wel nooit achter komen. Het maakt niet uit, nu weet jij het ook. Als je alcohol drinkt en of rookt, is dit verschijnsel nog veel heftiger. Alcohol kan volgens mij mits in die mate dat het in balans is met wat je eet en beweegt niet schadelijk. Roken echter is dodelijk en kan nooit goed zijn. Stoppen, stelt niks voor het is geen lichamelijke verslaving, dat verhaal is nep. Het is alleen een geestelijke verslaving. Die is ook niet makkelijk, maar het is dus alleen maar dat jij jezelf voor de gek loopt te houden. En daar zou ik echt mee ophouden als je inzicht in jezelf en anderen wilt krijgen.

Ik adviseer echt die hele grote beker met lauw water, of nog beter een grote beker met Shihan Thee. Deze thee heeft alleen natuurlijke stoffen die je lichaam schoner en sterker maken. Ook als je koffiedrinkt deze zonder cafeïne. Alcohol mag en kan juist heel er goed zijn om af te schakelen van deze stress wereld. Maar dan alleen als je van tevoren goed zin hebt. Liefst zelfs eerst de Douchen ervoor.

Eten

Ontbijt is iets wat je nooit mag overslaan. Het beste is een door jouw zelf of mij samengestelde muesli met magere Griekse yoghurt. Neem een hele grote plastic bak die je goed af kunt sluiten. Vul deze met verschilleden soorten muesli ’s en of andere ochtend spullen. Met noten, fruit kan van alles. Ook vers fruit mag erbij, maar geen chocolade.  Zorg ook dat je de een of andere soort van Brinta erbij doet. Lijnzaad is iets wat je zeker elke morgen erbij moet doen, deze kan je ook in een aparte pot bewaren net als de Brinta. Elke ochtend alles mengen en omgooien en een er wat uit scheppen in een soepkom. En een scheut halfvolle melk om het tot een wat beter geheel te maken. Dat is het beste. Een knackebroodje met kaas en tomaat kan ook. Geen zout wel peper gebruiken. Ga zo wie zo heel erg voorzichtig met zout om het liefst niet gebruiken. Net als suiker wat ook heel erg slecht is voor je. Gebruik kruiden en als zoetmiddel beter honing. Een roggebroodje kan ook als je dat lekkerder vindt, maar houd in de gaten dat je eet. Niet eten is slecht voor je darmen en maag. Je hebt net uren niks gedronken en gegeten, als je dan de machine niet op de juiste manier weer aan de praat brengt kan het je heel zwaar gaan bekopen in de rest van je leven. Kinderen moeten zeker op de juiste manier leren eten en drinken. Als je ze dat niet leert vanaf de jeugd, ben jij verantwoordelijk voor al hun problemen die ze later mee gaan maken met darmen en maag. Had je daar al weleens over nagedacht, ik denk het niet.

Zorg dagelijks voor verschillende maaltijden. Wissel zo veel als je kunt af met de juiste groenten, vlees en vis. Geloof niks van het gewauwel over wat wel en niet goed is. Leer weer denken zoals je behoort en wie en wat jij bent. Niks is voor ideeën goed of de beste oplossing, die zal je zelf moeten zoeken. Jij bent uniek en daarom is het aan te bevelen om vanaf kind af aan eerst van alles te leren eten en dan ondervinden wat bij jou wel past en wat niet. Jouw cellen zijn anders als van alle andere mensen op deze Aarde, laat dat tot je door dringen. En geloof ook de reclames niet, deze zijn gemaakt voor de gemiddelde mens en als je dit nu leest ben je er hopelijk wel achter dat jij dat zeker niet bent.

Eet niet te veel van wat dan ook, het is niet goed. Zorg dat je zo afwisselend mogelijk eet. Als je een boterham wilt eten is dat goed, maar niet zonder groente erbij voor je darmen en maag. Een liefst dagelijks verse Gember en Bleekselderij. Gebruik uien en knoflook zeker elke paar dagen. Bak of kook niet alles te lang, maar leer veel rauw of net aangebakken te eten. Jouw darmen en maag moeten werken om gezond te blijven. Eenzijdige voeding is volgens wat ik doorgekregen heb, een van de grootste gevaarlijke, verkeerde levensstijlen op het gebied van eten. En misschien wel het allerbelangrijkste. Eet altijd met plezier en maak er een feestje van. Eet niet om te eten, maar omdat het kan en zo ontzettend lekker en gezond kan zijn. Als je niet geproefd hebt wat erin verwerkt zit, had je het beter niet kunnen eten. Het is niet goed om te veel eten binnen te krijgen wat van tevoren is bereid door anderen. Het is juist zaak om bezig te zijn met het fijn straks gaan eten en dat je weet wat er in zit en hoe dat het klaar is gemaakt. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn.

Kauw heel erg goed en laat het eten door je hele mond rondgaan, zodat je smaakpapillen kunnen leren wat je eet. Zorg dat ze geregeld verrast worden. Drink liefst na elke hap, die je gegeten hebt een heel klein slokje, maar niet voordat je alles doorgeslikt hebt en je mond totaal leeg is. Niet wegspoelen dus, dat is heel erg slecht. Snij een boterham in vier of liefst zelfs 8 stukjes. Een per stukje en neem een klein slokje, zo zal je veel tevredener zijn na het eten en ook er veel langer wat aan hebben. Als je iets naar binnen schrokt, zeg een dubbele boterham en dan aan het einde wat drinkt, heb je na zeer korte tijd weer behoeft aan echt eten. Niet doen dus.

Actief worden

Zorg dat je elke dag zo veel energie verbruikt, als dat je aan energie binnen hebt gekregen aan eten en drinken. Deze balans is belangrijk. Kan dat altijd in het wereldse leven wat wij hier nu in onze regio ’s hebben. Nee heel moeilijk, maar het proberen is aan te bevelen. En als het die ene dag niet lukt, zorg dan dat de andere dag het weer zo veel mogelijk recht trekt. Het is in het leven zo, dat we soms gewoon ook een blessure kunnen hebben of andere shit van het moment. Moeten we dan niks eten op zo’n dag dan. Nee zeker niet. Het is juist aan te bevelen om extra je zelf te verwennen en goede zin te halen uit dat je het straks wel weer in balans brengt, maar dat je nu even de balans naar de fijne kant trekt. Dat doe je ook als je een vakantie hebt of elk weekeinde. Toen in vroeger jong was en echt wilde gaan stappen in Arnhem, dan was het drinken en aan het einde shoarma met veel saus en frites. Als het zo’n avond was geweest liep ik altijd naar huis van Arnhem naar Zevenaar. Dat is ruim drie uur lopen in een stevige pas. Als ik thuiskwam, was ik nuchter en kon zo onder de douche fris het bed in om goed te slapen. Probeer altijd een balans te vinden. Wij zijn Omnivoren en geen Planteneters alleen. Ons lichaam heeft goede dingen nodig, maar ook die niet zo goed zijn om sterker te kunnen worden. Laat kinderen weer een appel en ander fruit eten zo van de boom, daar zitten betere antistoffen in als in menige inenting.

Let altijd op je Ademhaling, zonder is er geen goede opbouw mogelijk.

Leren/Mediteren (zie ook Liggen)

Leren en Mediteren is iets waar je alleen maar iets aan hebt als het dagelijks gebeurt. Denk je de een of andere les te gaan volgen die je twee keer in de week wilt gaan volgen en dat je het daar mee red. Dan kan ik je uit de grond van mijn hart vertellen, het werkt niet. Natuurlijk kan je doen om onder de mensen te komen en dingen bij te leren. Daar is het goed voor. Maar je zal echt het dagelijks in je leven op moeten nemen wil het helpen en resultaat hebben.

Als je de oefeningen hier boven alle 9 dagelijks doet, dan ben je eigenlijk al goed bezig met leren en mediteren. Want beide zijn er een onderdeel van. Leren is iets wat je doet door je ogen en oren open te doen. En niet te luisteren of willen zien wat je van tevoren verwacht had, maar juist dat je verrast bent door dat er meer te zien en te horen was. Dan ga je voorruit. Zien wat je eerder niet zag. Horen wat je eerder niet hoorde, daar gaat het om. Ook je geest leger maken zal beter gaan waardoor het mediteren beter gaat.

Wat is mediteren, zoveel mensen praten erover, toch denk ik dat de meeste zelfs leraren niet weten wat het echt in houdt.

Mediteren is luisteren en zien terwijl je leeg was. Als je niks ziet of hoort dan ben je perfect en dat is haast onmogelijk. Of je moet iets mankeren, zodat je het niet in de gaten hebt. De menselijke geest is een onderzoekende geest. Deze wil van nature leren en dat is luisteren, horen en voelen van zeker zaken die het nog niet kende. Of het analyseren van dat wat er al wel was. Als je dus gaat zitten, liggen of lopen en wilt mediteren, doe je dat met de juist Ademhaling. Je probeert je geest leeg te maken. Dit gaan aannemelijk makkelijker als je bijv. eerst gaat hardlopen en behoorlijk uitgeput bent. Of iets anders heel erg moeilijks en zwaars doet. Zorg in ieder geval dan je zweet. Het wat je nog aan verkeerde stoffen in je bloed hebt moet eruit. Shihan Theedrinken helpt ook altijd een stuk daarvoor. Als je dan zo leeg als mogelijk bent in je hoofd en er springt iets in je hoofd naar voren. Of meerdere zaken. Pak deze op en noteer ze voor later. Dat noteren mag ook iets later, maar zorg dat je niet vergeet wat je als eerste en opvolgend te binnen schoot terwijl je leeg wilde zijn.

Dan stop je zeker de eerste keer en gaat het lijstje af met punten die je te binnen waren geschoten. Meestal zal je zien dat het makkelijker en zelf rare dingen zijn, waar je van denkt gelijk. He waarom moest ik daar nu net aan denken. Daar gaat het dus om bij echt mediteren. Het vragen aan jezelf waarom dacht ik nu net daaraan, terwijl ik leeg wilde zijn. Daar het antwoord op vinden is soms makkelijk en soms kan het dagen, weken of zelfs jaren duren voor dat je de antwoorden erop krijgt. Hoe ervarener je wordt hoe beter het zal gaan en op den duur komt er soms een moment van dat er niks meer in je geest en hoofd doorkomt. Dat is goed, maar niet voor iedereen te behalen en ergens ook niet van belang. Want daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat er om de antwoorden te vinden op jouw vragen. Als er dus niks meer in je hoofd komt, heb je geen vragen op dat moment. Ik heb ooit een meisje gekend wat uit een nest kwam wat niet allemaal snuggere mensen waren. Toch had ze ook een broer die juist een studie kop was. Zij echter was soms in een andere wereld. Die van haar zelf die ze als klein kind wel moest maken omdat haar omgeving te saai was en ze er niet die dingen kon leren die ze nodig zou hebben later in haar leven. Maar haar omgeving pakte dat niet op. Toen ik haar voor de eerste keer sprak, kwam er een zin uit die mij liet nadenken. Ze zei; “wat fijn voor die mensen daarin dat land, die wonen in een vakantieland”. Ze had niet verder gedacht en altijd gehoord dat mensen op vakantie gingen. Zij was dat nog nooit geweest het had er haar eigen verhaal op los gelaten. Het was een vakantieland, dus daar wonnen alleen vakantie mensen. Logisch toch. Voor vele niet, maar ik begreep haar manier van denken. Toen ik haar de volgende keer vroeg, “waar denk jij nu zo over het algemeen over na?” Was haar antwoord dan ook, “niks”. Zei was dus haast voortdurend in een staat van totale meditatie. Het is maar waar je voor kiest ik zou er eens over nadenken over wat je wilt en waar je naar toe wilt. Doe het op deze manier en je zal versteld staan van de antwoorden die je krijgt. Want er luistert altijd iemand mee en die is geduldig en wil je graag te woord staan. Ik weet het.

Human Spiritual Balans

Ooit vroeg mij iemand hoe dat onze Aarde en het heelal ontstaan waren volgens mij. Ik moest zeggen, dat ik net als alle wetenschappers er niet een eenduidig antwoord op had.

Maar ik heb wel een doorgekregen antwoord. “Er is geen begin en geen einde van het heelal”. Alles is en kan uitdijen. HSB, daar is geen begin of einde aan. Je bent er al mee begonnen toen je als zaadje bevrucht werd in de Moederschoot. Het ontkiemen van het menselijke lichaam is het natuurlijkste in zijn zuiverste vorm. Dat wordt heel vaak over het hoofd gezien. Als je dit op deze manier leert zien en over na kunt denken, kan het je mening erg beïnvloeden over abortus. Mijn mening is dat er veel heel veel kinderen niet geboren zouden moeten worden, omdat de ouders er nog niet aan toe waren. Maar aan de andere kant, zijn ze geboren en dan moeten wij ze ook het maximale aan mogelijkheden in onze wereld geven om zich te ontwikkelen. Vanaf dat zaadje, tot aan de geboorte. Is niet anders als vanaf dag nul tot je dood. Het is werken aan onszelf en daardoor ook aan onze omgeving. Bewust zijn of leren worden van wat leven is. Dan kan je er ook meer mee. Ik eet vlees, maar alleen van blije dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *