44. Wereldbeschouwing

Mijn kijk op de wereld wil ik hier ook met jullie delen. Dit is wat ik bedoel met wereldbeschouwing. Voor diegene die tot hier gekomen zijn, kan het geen verrassing zijn, dat ik een totaal vaak andere kijk ook heb op de dagelijkse zaken in het leven, maar ook zeker op hoe onze hele wereld in elkaar zit. Tussen de regels door heb ik proberen aan te geven welke visioenen en boodschappen ik ook daarover heb mogen ontvangen, maar hier wil ik het wat betreft bepaalde dingen toch nog even wat duidelijker neer zetten.

De mens heeft alles geschapen, of zeg maar opgericht en geregeld in deze wereld en maatschappijen. Er was eerst niks of niet veel, of je nu wel on niet in een scheppingsverhaal geloofd dat maakt niet uit. Wij als mensheid en ook de dieren en plantenwereld moeten een oorsprong hebben. Of dat de kip of het ei er nu eerder waren maakte in wezen niet uit, het gaat erom dat een van de twee er waarschijnlijk eerder was. Anders zou de andere er ook niet na gekomen kunnen zijn.

De mens heeft als het ware, alle regels die er zijn gemaakt. Dit is iets wat de meeste mensen vergeten zijn, maar echt er was geen enkel stukje regel toen wij op deze Aarde begonnen rond te lopen. De eerste regels waren vaak gemaakt of moet ik zeggen ontstaan uit de situaties die deze mens meemaakte. Of dat nu was dat het beter was, ter eigen bescherming of het ver komen van problemen, dat maakt niet uit, maar ze kwamen er omdat wij anderen iets wilde leren. Op het moment dat wij niet meer alleen zijn, willen wij de ander vertellen wat wij meegemaakt hebben en deze leren hoe dat bepaalde door ons ondervonden problemen voorkomen kunnen worden. Stel je gewoon maar jezelf voor op een onbewoond eiland en zolang je er alleen bent hoef je haast geen of geheel geen regels te hebben. Maar als je nu een kind erbij krijgt of iemand komt op een later tijdstip ook bij jou op dat eiland, dan is het ineens totaal anders. Jij hebt geleerd door ondervinding waar je wel en niet kunt lopen zonder gevaar. Ook heb jij een indeling gemaakt voor jou zelf hoe dat bepaalde zaken voor jou het beste gaan. Zo kan je honderden verschillende dingen voorstellen die niet van belang zijn als je alleen bent, daarom is het alleen zijn voor bepaalde mensen ook makkelijker als om samen met anderen te leven of een relatie met anderen te hebben. Als je een kind krijgt, wil je ook niet dat die zijn vingers brandt aan iets waar jij van in hebt leren schatten dat het pijn doet en of zelfs erger. Als je ergens een ravijn weet, zal je er een hekje voor maken als je pas een kind hebt, want uitleggen is zelfs nog te gevaarlijk.

De mens maakt dus regels als hij niet alleen is. Natuurlijk maakt hij in zijn hoofd al wel regels van ervaring, maar deelt niet die met anderen.

Wij zijn altijd regels aan het maken, of wij nu willen of niet.

Ik twijfelde of ik dit onderdeel niet moest plaatsen onder het hoofdstuk over, waar en wat er mis kan gaan. Maar toch vond ik het hier beter op zijn plaats, omdat ik hier niet zo zeer voorbeelden uit mijn leven zal gaan geven, maar meer mijn kijk er op.

Kerken zijn erin heel veel soorten en worden in de verschillende geloofsovertuigingen ook anders genoemd, maar in feite komen ze op hetzelfde neer. Er is een geloof of soms zelfs gewoon maar een overeenkomst van denken. Heel veel mensen hebben de behoefte om geleid te worden, door wat dan maar ook. Bij kerkelijke organisaties ligt de grondslag doorgaans in een persoon die geleefd heeft en het volgens zijn volgelingen bij het goede eind had en dat willen zij in ere blijven houden. Door bij elkaar te komen, delen zij dan dat gevoel en willen elkaar er ook in helpen. Tot zo is er nog niet veel mis toch. Maar dan moet er wel iemand de schaapjes gaan leiden, want de echte leider is er niet meer. Die kan ook geen echt antwoorden meer geven op voortschrijdende vraagstukken. Nee die het stokje overneemt die gaat van de oude voorstelling en meningen uit van wie hij of zij weer volgde. Daar gaat het al gelijk mis, want dat kan nooit. Alles is plaats en tijd bepalend en kan niet met dezelfde regels als mal dienen op nieuwe situaties of veranderende omstandigheden. Zelfs gewoon al waar het op onze aardbol is, maakt uit en zeker ook met welke tempraturen wij leven. Alles in ons leven is een stukje van die puzzel die opgebouwd dient te worden. Kerken en grote organisaties maken allemaal dezelfde fouten. (Fouten bestonden toch niet? Wat bedoel ik dan hier wel met het woord fout. Deze mensen en organisaties moeten het wel proberen, want anders zouden jij en ik niks te leren hebben meer op deze Aarde. Maar dat wat zij doen, behoeft voor jou of mij nog niet de juiste weg te zijn. Daar moeten wij nu juist achter komen in dit leven.) Mensen leer om te zien, wat kerken of organisaties echt voor je kunnen betekenen, maar neem niet aan wat ze verkondingen, maar onderzoek het. Daar zitten de meeste niet op te wachten, ze willen dan je aanneemt wat zij verkondigen, want zij hebben de juiste kijk erop. Als je in contact komt met zo’n soort kerk of organisatie, neem dan afstand, want die zijn dan niet gediend van jou als individu. Jij als uniek mens wordt daar niet gewaardeerd omdat die het roer nu in de hand heeft zijn eigen plekje wil uitbreiden en niet zit te wachten op veranderingen of maar twijfels. Twijfels zijn de grootste vijand van op het oog goed bedoelende, die iets willen verkondingen aan anderen.

Een echt wijs mens verkoopt geen praatjes, maar maakt inzichten waar, waardoor anderen het goede voorbeeld wat ze waarnemen willen gaan volgen en nooit andersom.

Ook in de politiek is het niet anders als bij kerken en organisaties. Wij als mensheid kwamen er snel achter dat je vaak beter iets kunt regelen van bovenaf, als vanaf de werkvloer. In een bedrijf is het niet anders. Als je geen goede werknemers hebt, kan je niet produceren. Als je geen goede directie hebt, kan je geen goed georganiseerde eenheid hebben. Als de lijnen niet op de juiste manier gezet worden, kan je nooit met velen aan hetzelfde werken. Elke schakel is van het grootste belang om tot een voor iedereen goed resultaat te komen. Toch beseffen in het bedrijfsleven en in de politiek de top dit heel normale principe niet meer. Ze zitten er te veel voor zichzelf en niet meer voor het geheel.  Alles behoort een onderdeel te zijn van het geheel. Alles is een stukje van de puzzel en als je niet alle stukjes hebt of dat er bepaalde niet recht meer zijn, dan past het niet. Dan wringt het en kan het nooit meer tot het maximale komen, wat mogelijk was. Als je werknemers hoort praten geven ze af op de hogere en als je de hogere hoort praten hoor je dat de werknemers te veel willen en te weinig aan inzet brengen. Om het op een lijn te brengen is de zaak in dit leven, van ons allemaal. Of het nu gaat om jouw eigen leven, met jouw relaties, werk en alles wat er op jouw pad komt in je leven. Of dat je het groter ziet, dat maakt totaal geen verschil. Daarom zijn er wel veel ouders, maar haast geen echte goede opvoeders volgens mijn inzichten. Zelfs in een klein landje als Nederland komen er elk jaar meer miljonairs bij, maar ook meer mensen die bij de voedselbank lopen, omdat ze de huur en kosten niet meer op kunnen brengen. Het verschil wordt steeds groter en daar kan alleen de op wat aan doen. Maar die doet het niet, want die zijn bang om te veel ophef te creëren, zodat zij zelf verliezen wat wij hebben. Het principe van delen en leven met alles mensen op deze Aarde is totaal verloren gegaan. Ik ken niet een mens uit de oudheid, die het bij het goed eind had, om de wereld weer op het juiste pad te krijgen. Ik heb zoveel als ik kon mij verdiept in mijn leven in de meest verschillende levensfilosofieën en geloven. Ook in communisme en kapitalisme, maar het werkt allemaal niet omdat de mentaliteit van de mens, niet meer deugd om het te kunnen laten slagen. Hier kan je alleen maar zelf aan werken, door meer inzicht te krijgen in wie jij en ik nu werkelijk zijn. Zoek de waarheid in jezelf, maar wel in die jij bent en niet in die waar van jij dacht dat jij dat was. Vaak zijn wij te veel een product geworden van onze omgeving en opvoeding. Als je de ontdekkingstocht die dit boek ook behoort te zijn voor jouw hebt doorlopen, zal je beter jouw doelen kunnen bepalen en bereiken. Ik hoop door dit boek een zaadje geplant te hebben, bij die het lezen. Zodat er niet meer van alles wordt aangenomen, omdat iemand dat ooit zo verkondigd heeft. Er moet heel veel meer over alles nagedacht worden en zeker met een lege en open geest, zodat er lessen uit alles wat achter ons ligt gehaald kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *