Complotdenken

Geschiedenis is iets waar ik als kind erg in geïnteresseerd was. Die de toekomst wil begrijpen of wil kunnen aanpassen zal de geschiedenis heel goed moeten bestuderen, was mijn mening. Deze mening had ik waarschijnlijk ook wel ergens in een boek opgedaan, zoals je heel veel leert en aan ideetjes tot je neemt zonder te weten waar je het vandaag haalt. Complotten en dus Complotdenkers hebben er altijd bestaan en zullen er ook altijd wel blijven bestaan, maar ik vind niet dat we die altijd of te vaak op een hoop moeten smijten. Er zit heel vaak toch een kern van waarheid in die door de grote massa niet onderkent word of zoal de geschiedenis laat zien later pas als waarheid of gedeeltelijke waarheid bewezen kan worden.

Waarheden en feiten zijn onderhevig aan tijd, is iets wat ik zelf gelukkig op jonge leeftijd al geleerd heb en daarom zal ik niet snel wat dan ook voor gek verslijten, maar aanhoren of lezen en het laten rusten zodat ik er over na kan blijven denken. Soms kom ik dan later of snel tot de conclusie dat er wel of geen stuk van waarde in zit. Te veel mensen hebben te snel een mening vind ik en dan zit je snel vast in je eigen gelijk wat totaal niet juist hoeft te zijn.

Nu lees ik dit artikel en wil het hier plaatsen omdat ik totaal niet zeker weet of deze krant wel echt met deze schrijver gesproken heeft en ook weet ik niet dus zeker of dat hij het wel zo gezegd en ook zijn boek beschreven heeft omdat ik het niet gelezen heb. Toch plaats ik het hier omdat het zo maar wel zou kunnen en dat is voor mij genoeg om er verder en later over na te willen denken Heel erg vaak worden daden gepleegd uit een overtuiging die voor de persoon of groepering wel lijkt te kloppen en dus de waarheid is, maar dan is die voor anderen totaal als waanzin te zien.

De waarheid bestaat dus eigenlijk ook gewoon niet. Alleen maar een door ons gegeven wat wij op dat moment als waarheid en feitelijkheid aannemen. Alleen echte wijze mensen die kunnen makkelijk en vaak op die dingen later terug komen, omdat ze toe laten dat hun idee ergens over kan groeien en of dat het totaal in een ander daglicht kan komen te staan waardoor je als wel denkend mens je mening echt beter bij kunt stellen. Dat zien we nu zeker in deze jaren dat de hele wereld lijkt te veranderen en op bepaalde manieren volgens de ouderen… Vertruterd… Zal geen goed Nederlands zijn, maar ik denk dat die willen lezen het wel snappen.

Nu probeer dus niet meer je vast te houden aan oude denkpatronen en of meningen, maar laat jezelf toe om het met een nieuw lichtje nog eens goed te belijken en als je ze aan kunt passen doe dat dan en wacht niet tot anderen je gaan proberen te overtuigen als dat al niet lang aan de gang is omdat je vast zit in je gelijk denkende hebben…

Ga gewoon eens een lijstje na van zaken die er in de jaren in jouw leven en of de hele wereld veranderd zijn en kijk wat je toen dacht en nu… Dat is een hele mooie test en leermanier om verder te komen. Lees het artikel en denk er eens over na, maar probeer niet gelijk of vooraf al een mening te hebben, maar laat het groeien en als je dan er over een tijdje over na denkt, kijk dan of jouw mening en geest er meer van hebben kunnen maken. Ik schrijf daarom ook vaak om er over na te kunnen denken, zonder al een vaste mening te hebben…. Ik leer dus ik leef…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *