Maandag

Elke dag is er een nieuw begin mogelijk, maar mijn gevoel is op de maandag toch altijd nog net iets meer om … Nieuwe dingen op te pakken en of weer te beginnen…. Als ik heel eerlijk ben heb ik dat ook wel op dinsdag hoor, maar daarvoor heb ik de maandag vaak nodig om te zondigen of juist niks te doen om dan weer met nog meer zin meer en nieuwere zaken op te pakken.

Vanmorgen heerlijk maar kort gelopen omdat onze Yoshi gisteren niet helemaal lekker was en het toch al behoorlijk warm was. Ook moesten we even langs een peut zodat Siny daar nog haar handtekening kon zetten voor laats… En even langs de garage voor onze auto, want de dempers aan de achterklep werken niet meer en dan kan je die niet los laten staan en als je hem dicht doet valt deze met een veel te grote klap dicht…. Dus moet besteld worden… ook moeten er eigenlijk al wel nieuwe banden onder volgens de garage, want wij rijden veel en het wordt eigenlijk te dun…. Ook de liggende winterbanden zijn niet helemaal meer goed, maar die zouden nog wel een winter mee kunnen… Kosten en nog eens kosten… ook de rechter spiegel heeft een keer een tik gehad en moet eigenlijk vervangen worden, maar daar word je helemaal niet blij van als je die prijzen hoort…. Nu… we zien wel… Mogelijk dan toch maar van die All Wether Banden aanschaffen hoeven we ook niet om te wisselen met zomer en winter, wat verplicht is in Duitsland.

In Enschede nog even samen een extra wandeling gemaakt en nu op de zaak open en hopen op fijne klanten die ook nog eens contant willen betalen… Want PINen… is shit en kost erg veel extra voor kleine ondernemers.

Ik kijk op de PC en lees een artikel wat niet door iedereen te lezen is, dus zet ik het hier even neer, omdat ik het een schande vind dat dit soort artikelen achter een abonnement staan. Dit gaat echt ieder burger aan die juist geen geld heeft en ik vind dan ook dat deze krant zich moet schamen om dit achter geld te zetten. Lees het daarom even hier en probeer er over na te denken hoe dat het komt…. Er word op de verkeerd personen en partijen gestemd anders zouden de rijken niet steeds rijker en de armen armer kunnen worden toch…

Er is géén ander antwoord mogelijk…

https://www.tubantia.nl/economie/allerrijksten-nog-rijker-dankzij-corona-en-oorlog-in-oekraine-arm-zijn-was-nog-nooit-zo-duur~ae068357/

Vergeleken met de periode vóór corona kunnen eind dit jaar zo’n 263.000.000 mensen extra onder de armoedegrens terecht zijn gekomen, heeft ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib (ON) becijferd. Door de wereldwijde crisis verloren miljoenen mensen hun baan en werd vooral de arme bevolking hard getroffen door het virus. Veel kostwinners verloren hun leven of gezondheid, wat hele families in de armoede stortte.

‘Vaccin-apartheid’

Elke 33 uur zakten 1 miljoen mensen onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag. In diezelfde tijd kwam er één miljardair bij, berekende ON. ,,We hebben zelden zo’n toename van extreme armoede en rijkdom gezien in zo’n korte periode. Dit is echt heel dramatisch’’, zegt Esmé Berkhout van Oxfam Novib.

De pandemie pakte goed uit voor de farmaceutische bedrijven. Er kwamen de afgelopen jaren veertig farmamiljardairs bij. ,,Dat is grotendeels dankzij de vaccins tegen corona’’, aldus Berkhout. ,,De farmaceutische bedrijven brengen 24 keer meer in rekening voor hun vaccins dan fabrikanten van generieke medicijnen.’’

Dat betekent in de praktijk dat de farmabedrijven enorme extra winsten maken en tegelijkertijd de vaccins niet beschikbaar en te duur zijn voor arme landen. Die ‘vaccin-apartheid’ moet dringend worden opgelost vindt ON.

Oorlog

Niet alleen de coronacrisis pakte goed uit voor de superrijken. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een vergelijkbaar effect. Aan de ene kant stort het miljoenen mensen in de armoede, door de sterk gestegen prijzen voor voedsel en energie. Armen besteden daar een veel groter deel van hun inkomen aan. ‘Arm zijn was nog nooit zo duur’, concludeert de ontwikkelingsorganisatie dan ook.

Maar de rijken profiteren juist. De gestegen voedselprijzen zijn al goed voor 63 nieuwe miljardairs blijkt uit het onderzoek. Bij de familie Cargill, eigenaren van het gelijknamige handelshuis, kwamen er bijvoorbeeld vier miljardairs bij. Cargill is een van de grootste handelaren in agrarische grondstoffen. Door de sterk gestegen prijzen voor granen en andere landbouwproducten zijn de winsten voor de handelshuizen door het dak gevlogen.

Recordwinsten

Ook oliemaatschappijen profiteren volop van de hoge olie- en gasprijzen. Afgelopen weken maakten ze recordwinsten bekend. En voor die extra winst hoefden ze niets te doen. Aan de andere kant staan miljoenen huishoudens die de energierekening niet, of met steeds meer moeite, kunnen betalen.

ON pleit daarom voor een tijdelijke extra belasting op overwinsten van de oliemaatschappijen en andere bedrijven die profiteren van de hoge prijzen. Zo komt er extra geld binnen om de energielasten voor armere huishoudens mee te subsidiëren. Frankrijk stelde bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog zo’n belasting in om de oorlogswinsten van bedrijven af te romen.

Nu wordt in meer landen die discussie gevoerd, onder andere in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Italië is als een van de eerste landen al overgegaan op zo’n belasting. Ook vanuit het IMF en de Oeso, het samenwerkingsverband van de 32 grootste industrielanden ter wereld, is al zo’n oproep gedaan.

Daarnaast moet er een flinke vermogensbelasting komen voor de superrijken. Berkhout wijst er op dat de superrijken nu nauwelijks belasting betalen. ,,Meer dan 8 biljoen dollar staat geparkeerd in belastingparadijzen.’’ Het totale vermogen van de miljardairs wordt geschat op 12,7 biljoen dollar.

Berkhout ziet dat er internationaal meer steun komt voor zo’n ‘rijkenbelasting’. ,,In Argentinië hebben ze hem al ingevoerd om de gevolgen van de crisis mee te financieren. Ook in Nederland zie je veel debat over het belasten van vermogen. Er is breed steun voor meer belasting voor de sterkste schouders. Maar tegelijkertijd is de lobby tegen hogere belasting op winst en vermogens ook heel krachtig. Er is nog veel druk vanuit burgers nodig om wereldwijd eerlijkere belastingen ingevoerd te krijgen.’’

Mensen als je kunt neem dan een abonnement en steun de kranten, maar sommige artikelen zouden nooit achter een abonnement mogen vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *