Pin of Contant

Ik ben 66 jaar en kan hoofdrekenen.

 

De grote machten der aarde (lees rijken...) willen al jaren dat we allemaal via elektronische weg gaan betalen en leven. 

Toen ik jong was kreeg ik zakgeld elke week. Dan liep ik met dat muntje (want ik kreeg als ik het goed heb ƒ 1,- wat al echt veel was, velen kregen minder, maar mijn ouders hadden het niet slecht...) naar het winkeltje aan de overkant van de straat bij ons toen in het dorp. Een winkeltje wat van de VeGe was.... De voorgangers van de supermarkten. De meeste artikelen werden toen nog los verkocht, dus als van mijn Moeder even wat moest halen, werd dat afgemeten op een weegschaal met gewichtjes als tegen gewicht...

Ik moest dan bijv. zeggen anderhalf pond reist of bloem die mijn Moeder veel gebruikte om mee te bakken... Je kreeg geld mee en moest opletten werd er dan bij gezegd dat je wel het juiste terug kreeg, dus moest je meerekenen.... Want de Dame die daar toen ook soms werkte was ouder als methusalem (https://nl.wikipedia.org/wiki/Metusalem).

 

Maar ik dwaal af maar dit heeft er natuurlijk ook mee te maken, want zo leerde je echt rekenen en als je met jouw muntgeld dan voor de toonbank stond stond je te rekenen wat je er allemaal voor kon kopen en dat was best nog vaak wel veel. Kauwgomballen en snoepjes en reepjes.... En je probeerde dan het zo uit te kienen dat je dus alles kon kopen voor dat geld wat je had....

 

Op school leerde je echter technisch rekenen, zoals vermenigvuldigen en de rest, maar het denken had je al wel meegekregen omdat je geleerd had wat de waarde van geld was en wat je er mee kon doen. 

 

Nu leren kinderen op hun telefoon kijken en ze betalen vaak met een eigen rekening en weten totaal niks meer van hoofdrekenen en inschatten wat geld voor waarde heeft. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar wij maken het dagelijks mee dat het er heel veel meer zijn als die wel kunnen rekenen. 

 

Wij zijn ook tegen alles of te veel via elektronische weg betalen omdat je te veel een spoor achter laat waar je nu niet van kunt overzien of het voor of tegen je gebruikt kan worden.

Als je veel jaren verder in de problemen komt een bijv. een uitkering nodig hebt of je mankeert iets aan je gezondheid.... Hoe wil je zeker zijn dat de bank of gezondheidszorg dan niet op je schouder klopt en zegt...

Jij hebt toen zo en zo geleefd en dat en dat gekocht, dus nu moet je meer betalen of krijg je minder....

 

Velen zegen en denken dan... Nu dat zal we  los lopen die dingen doet onze regering niet.... Nu denk even terug aan de corona pas... Of QRCode.... Je kon nergens in als je geen inentingen had gehad toch.... Zou nooit gebeuren... leer vooruit te denken en zorg dat je voldoende met contant betaald zodat je spoor op vele plaatsen voor jouwzelf blijft...

 

Kijk ook een keer op je Google map, waar je allemaal deze maand geweest bent.... Of wist je niet dat die alles waar je bent geweest bij houd en dus ook welke winkels jij bezocht hebt.... In combinatie met je aanschaffen weten ze echt te veel van je en denk daar nu eens een keer echt over na... 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken eigenlijk geen koekjes van je, maar mocht een toepassing die wij gebruiken dat toch doen, dan zullen wij het niet gebruiken of opslaan.