Pinnen of Cash ?

Hallo wereld hier een kort berichtje van ons.

Geregeld vragen ons mensen waarom wij liever hebben dat er met contant geld betaald word als dat ze pinnen. Nu daar zal ik hier even een toelichting en uitleg over geven.

Wij hier zijn al wat ouder en hebben leren rekenen door met geld om te gaan wat je in je hand kreeg. Dat was als zakgeld en later als je zelf wat ging verdienen kreeg je dat vaak in een “loonzakje” overhandigd. Dan telde je het na en wist je wat je er al allemaal mee kon gaan doen. Als je op jezelf ging wonen, moest er eerste wat opzei gelegd worden voor vaste kosten die je elke week of maand had en dan had je als het goed had gedaan ook nog wat van over. Je probeerde altijd wel iets te sparen voor die extra inkoop die je niet in een keer kon betalen van wat je verdiende en je was tevreden als dat bedrag opliep en je uiteindelijk ook dat kon gaan kopen wat je wilde. Op verjaardagen vroeg je het liefste of ze je geld wilde geven zodat je sneller kon sparen en of gelijk al wat kon gaan kopen voor dat geld wat je op zo’n dag kreeg. Geld had een echte waarde, want iedereen werkte er mee en je kon rekenen. Iedereen met welke opleiding kon met zijn of haar geld rekenen en dat is tegenwoordig wel heel wat anders.

Wij maken haast geen kassières meer mee in winkels of supermarkten die echt nog kunnen rekenen. Kinderen leren niet meer om echt met geld om te gaan, tenminste de meeste, want wij maken gelukkig ook nog wel mee dat er echt goede opvoeders en ouders zijn die het besef hierover met ons delen.

Maar zelfs als dit niet het belangrijkste zou zijn waarom wij tegen pinnen zijn is er nog het gevaar wat je zeker weten steeds meer zult mee gaan maken. Als jouw geld alleen maar getallen op een elektronische snelweg zijn, kunnen die ook heel erg snel weg zijn als je er niet zelf kijk op hebt. Wie van jullie die dit lezen, rekent elke week of maand zijn bankrekening na…. eh… Ja heb jij er wel al eens aan gedacht dat je maar zo aanneemt dat alles in orde is. Wij hebben een zaak en maken geregeld mee dat wij een factuur opgestuurd krijgen over iets wat wij nooit besteld hebben en dat geeft bijv. de KVK ook aan dat je daar voor op moet passen. Ook als jij iets koopt vanuit een ver land en het gaat via PayPal of welke andere maatschappij dan ook weet je nooit zeker of dat het wel echt klopt en dat je waar voor je geld krijgt ook nog. Er zijn steeds vaker stroomstoringen en als toevallig jouw geld daaronder valt, hoe wil jij dan bewijzen hoeveel jij eigenlijk wel op je rekening had staan als je er geen papieren afschriften van hebt…. Want een print of een email is geen bewijs, wist je dat wel…. Te veel mensen denken dat een foto op je telefoon ook wel goed is om jezelf te Identificeren ….. nu probeer dat ook eens als je in een vliegtuig stapt…. Dan kan je naar huis om een ding te halen wat zij in hun hand kunnen houden en dan controleren…. dat is niet voor niets zo…

De grote banken en bedrijven willen je laten geloven dat elektronische betalen zeker en modern is.

Het tegenovergestelde is echter waar, want het is totaal niet zeker en ook niet modern maar heel erg stom en dom omdat je het gevoel voor waarde en geld totaal verliest en dat is nu exact wat die je wat wil verkopen altijd zal willen. Stel je loopt een winkel binnen en er staan dingen die je wilt kopen… De verkoper komt naar je toe en zegt afrekenen…. Jij zegt, maar hoeveel kost dat dan…. De verkoper zegt wat maakt dat uit, het gaat toch maar van je elektronische geld af en heb je er niet genoeg opstaan, dan lenen wij het je of onze bank….. Dit klinkt raar en ongeloofwaardig, maar het gebeurt dagelijks, of heb jij nooit aanbiedingen gekregen om te lenen of het in termijnen te betalen…. De meeste mensen die in de geld problemen zitten zijn er zo ingekomen. Vraag het aan hun en je zal horen dat ze haast allemaal via elektronische weg te veel gekocht hebben en ook te veel via die weg aan abonnementen enz. hebben afgesloten.

Maar dat gebeurt jouw zeker toch niet…. of toch wel …. Nu je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor die jij zou kunnen leren om niet in de problemen te komen. Durf jij die handschoen op te nemen en anderen er op te wijzen waar ze eigenlijk mee bezig zijn…. Want alleen dan kan de wereld op welke manier dan ook verbeterd worden en eigenlijk wil jij dat toch ook.

Koop dan zoveel als mogelijk met contant geld…. Probeer dat wat je elektronische doet op geld gebeid het te controleren en zorg dat je ook week gewoon contant gaat sparen, want als dan ooit echt de stroom uitvalt dat je geld in je handen kunt nemen en de straat op kan gaan om wat dan ook te kopen, want echt dat blijft altijd werken wat ze je ook op je mouw willen spelden ook….

Contant is net als je hersenen gebruiken en niet op automatische piloot alleen maar vertrouwen, want ook al vliegt elke vliegtuig soms op de automatische piloot…. Alles kunnen ze ook handmatig uitvoeren en vliegen…. Waarom denk je dat die mogelijk er altijd in zal blijven zitten…. Denk er maar eens over na en dan zal je zien en tot de conclusie komen dat dit stukje tekst nog wel uren door zou kunnen gaan met heel erg veel voorbeelden op ontzettend veel terreinen…..

https://tweakers.net/nieuws/191018/door-storing-bij-geldmaat-was-pinnen-bij-geldautomaten-niet-mogelijk.html

Hieronder het artikel uit de krant van vandaag, voor die het daar niet kunnen lezen.

Tubantia 18-07-2022

Zelfs op koopzondag kan er niet gepind worden in Vroomshoop, het geld is telkens op: ‘Echt asociaal’

VROOMSHOOP – Het is kommer en kwel met de pinautomaat in Vroomshoop. Om de haverklap kunnen er geen flappen meer getapt worden. Het dieptepunt volgde tijdens de laatste koopzondag, toen ondernemers moesten fungeren als bank. „Het geld was op. En daar moesten we maar aan wennen volgens Geldmaat. Echt asociaal.” 

Dennis Jongeneel runt in het centrum van Vroomshoop een kledingwinkel. Maar tegenwoordig voelt hij zich steeds vaker bankier. Omdat de pinautomaat niet werkt, vragen inwoners bij winkels of ze daar contant geld kunnen pinnen. „Te gek voor woorden”, zegt Jongeneel, die best bereid is een dorpsgenoot in nood te helpen. „Maar ik kan toch niet iedereen hier laten pinnen? De bankkosten gaan voor mij ook omhoog en meer dan 50 euro doe ik sowieso niet.” Voor de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk reden om actie te voeren. 

Helemaal klaar met de Geldmaat

Zij zijn klaar met de pinautomaat, die bijna ieder weekend weigert biljetten uit te spugen. De Dorpsraad wil nu dat inwoners massaal brieven invullen en daarmee hun klacht kenbaar maken. De brieven liggen al klaar bij meerdere ondernemers, en op de website van de Dorpsraad, en hoeven alleen nog ondertekend te worden en ingeleverd te worden bij DNNS Fashion. Vervolgens worden ze naar naar ABN, ING, Rabobank, Regiobank en Geldmaat verstuurd door de Dorpsraad. „We hopen dat er dan eindelijk eens wat aan gedaan wordt”, zegt Bert Jansen, van de Doprsraad. „Nu krijgen we elke keer smoesjes te horen. Dat er een paperclip in zat, of dat er wat over de automaat gegooid was.”

Het dieptepunt werd onlangs bereikt, tijdens de koopzondag op 29 mei. „Hoe vaak we toen wel niet gehoord hebben van mensen dat ze nergens konden pinnen. En zo gaat het al anderhalf jaar. Een drama”, vindt Jansen.  „Wat bleek: ook in Westerhaar, Sibculo en Den Ham deed de Geldmaat het niet. Een ondernemer heeft acht klanten voorzien van geld, dat ze daar kunnen pinnen. Het is te gek voor woorden dat ondernemers als bank moeten fungeren, en dat mensen dus niet bij hun eigen geld kunnen.”

‘Tenenkrommende reactie’

Winkelier Jongeneel haalde daarop verhaal bij Geldmaat: de organisatie die namens de grote banken de pinautomaten exploiteert en waarvan de grote banken ook aandeelhouder zijn. Hij kreeg naar eigen zeggen een tenenkrommende reactie. „Ze zeggen dat ze mensen tekort komen om geld bij te vullen en dat we daar maar aan moesten wennen, omdat dit de toekomst is. Asociaal. Hij is gewoon leeg. Drie dagen later werd de Geldmaat pas bijgevuld.”

Hij baalt er inmiddels verschrikkelijk van. „Als ik zo omga met mijn klanten, kan ik de winkel binnen een jaar sluiten”, weet Jongeneel. „Het gaat een paar weken goed, en dan weer fout met die automaat. Het is overigens ook slecht dat er maar een Geldmaat is die altijd te bereiken is. Ja, bij Bruna staat er een binnen, maar die winkel doet niet mee aan de koopzondag en is in de avonduren gesloten. Als de automaat aan het Julianaplein het wel doet, staan de mensen soms in de rij om te pinnen. Zo’n groot dorp, en dan maar één automaat.”

Geldmaat is gevraagd om een reactie, maar de organisatie wil eerst de Dorpsraad, die ook vragen geeft gesteld, informeren. ‘We komen daar nog deze week bij de Dorpsraad op terug’, laat een persvoorlichter weten. 

https://www.telegraaf.nl/financieel/1528288358/storing-online-bankieren-bij-ing-voorbij

Klanten ondervonden problemen bij overboekingen via de app en de website. Inloggen en saldo checken waren nog wel mogelijk.

Volgens de zegsman ging het niet om een cyberaanval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *