Gewoon Asociaal Gedrag

Gisteren avond toen wij naar huis reden met de auto, reed er een auto voor ons die zijn filter sigaret uit het raam gooide… Siny zei tegen mij, “zo blijft zijn asbakje tenminste schoon….”. De auto sloeg links af en gaf geen richting aan in zijn auto, wat tegenwoordig helemaal normaal gedrag schijnt te zijn, want wij zien het echt dagelijks een paar keer.

Kijk wil willen niet spelen dat wij nooit wat fout gedaan hebben en of zonder het te weten ook nog anderen hebben geschoffeerd, want dat gebeurt echt ook steeds meer… Maar wij proberen er ons wel bewust van te zijn, net als iets zo maar op de grond gooien. Ik weet nog dat ik een keer in Zwitserland was en daar ligt echt nergens maar dan ook toen tenminste iets op de grond. Er stonden toen al grote boetes op en mensen zouden je er gelijk op aanspreken werd overal rond verteld. Nu ben ik nooit de echt zo maar wat op de grond gooier geweest, gewoon omdat ik niet alleen op vele gebieden Autistisch ben, maar ook nog eens een Ascendant Maagd ben… Nu voor die er wat van weten, dan ruim je zelf van kind af aan altijd zelf je spulletjes op en daar hoeven dan anderen je niet op te wijzen… Zo heeft iedereen wel goede en mindere eigenschappen in zijn genen mee gekregen en de andere moeten we zien te leren onder weg in ons leven… Daarom dus ook mijn stukjes….

Ik las dit stukje en moest gelijk weer aan gisteren en eigenlijk aan altijd denken als wij een stukje wandelen, want dan struikel je haast voer de peuken van mensen die nog steeds niet het verstand bij elkaar hebben kunnen schrapen om te stoppen. Ook doet het mij erg pijn om te zien dat er toch nog heel veel jongeren weer roken en dat snap ik dan nog heel veel minder als dat je er ooit aan begonnen bent in de tijd zoals die van ons dat het helemaal niet bekent was dat het zo slecht was voor jezelf en anderen… Lees het nu eens en zeker het kleine stukje hieronder wat ik er uitgehaald heb, omdat ik dat ook niet wist dat een sigarettenfilter zo veel schadelijke stoffen heeft en dus ook zoveel water kan vervuilen… Want water word onze volgende dure grap, let maar op mijn woorden.

Wij wonen in Duitsland 4km over de grens en betalen ons daar haast scheel aan zuiveringslasten…. Ze kijken hoeveel water je gebruikt en doen daar nu al alsof je er gif in gestrooid hebt en dat ze dat weer drinkbaar dan moeten maken… Maar mogelijk hebben ze wel gelijk, maar hoe dat een…eh… Normaal mens en of gezin al die kosten op moet blijven hoesten is voor mij een raadsel….

Uitsnede uit het artikel:

Dit jaar richten de opruimers van de stranden zich op achtergebleven sigarettenfilters, de meest voorkomende afvalsoort op toeristische stranden. Vorig jaar werden die ook apart verzameld bij de Beach Cleanup: een totaal van 60 duizend. Zo’n peuk is erg schadelijk, zegt Boonstra. ‘Het bestaat voor 90 procent uit plastic, dat na gebruik langzaam uiteenvalt in microplastics.’ Daar komt bij dat een gebruikt sigarettenfilter veel giftige stoffen bevat, zoals nikkel, lood en zink. Boonstra: ‘Onderzoek laat zien dat één filter ongeveer duizend liter water kan vervuilen.’

Het is te makkelijk om te zeggen dat sigarettenfilters of ander zwerfafval achterlaten op het strand gewoon asociaal gedrag is, zegt gedragspsycholoog Luuk Bos. Hij werkt bij onderzoek- en adviesbureau D&B dat onder andere Rijkswaterstaat adviseert over dit soort kwesties. ‘We hebben vaak niet eens door dat we afval achterlaten’, zegt Bos.

O ja… weer zo’n krant die de link niet laat delen… Op normale manier dus hier de tekst als tekst zonder foto’s dan wel…. Want ik vind toch dat iedereen ook zonder abonnement de belangrijke stukken moet kunnen lezen.

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2022/het-strand-ligt-vol-met-giftige-sigarettenfilters-maar-dat-is-niet-per-se-asociaal-gedrag~v559949/

REPORTAGE
Het strand ligt vol met giftige sigarettenfilters, maar dat is niet per se asociaal gedrag

De Nederlandse kust is schoner geworden, maar alsnog telt het gemiddelde strand nog 282 stuks afval per 100 meter − voornamelijk giftige peuken. Met een grijparm gaan de vrijwilligers van de jaarlijkse Beach Cleanup het strandafval te lijf.

Door Roos van Riel  4 augustus 2022, 16:05

Met technomuziek in zijn draadloze oortjes loopt Jasper Wubben (38) over het strand bij het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder. In zijn linkerhand een doorzichtige vuilniszak, in zijn rechter een grijparm. Hij doet op deze zonnige dag mee met de Beach Cleanup van Stichting De Noordzee, waarbij vrijwilligers het afval op de Nederlandse stranden opruimen. ‘Het is een beetje meditatief, dat turen in het zand op zoek naar afval.’

Een ‘groene rakker’ is hij echt niet, benadrukt hij meermaals. ‘Ik heb nu een zoontje, daardoor ga je meer aan de toekomst denken. Die rotzooi overal trek ik slecht’, zegt hij. ‘Dat is het cliché-antwoord. Van mijn werk mag ik ook een werkdag aan vrijwilligerswerk besteden.’

Het is de negende, jaarlijkse schoonmaakactie georganiseerd door De Noordzee. In twee weken tijd ruimen ongeveer tweeduizend vrijwilligers de hele Nederlandse kust op. Bij de vorige acht edities werd in totaal bijna 100 duizend kilo afval opgeruimd. Het strand van Vrouwenpolder is altijd een schoon strand, zegt projectleider Sebastiaan Verkade. ‘De buit zal vandaag wat weinig zijn. Dat voelt dubbel: je wilt volle zakken, maar het is eigenlijk goed dat er weinig ligt.’

De negentien vrijwilligers zijn net weer opgestart na hun lunchpauze tussen de nudisten van het Naaktstrand Oranjezon. Alleen of in kleine groepjes lopen ze met het hoofd naar de grond gericht over het strand. Sommigen met grijparm, anderen moeten voor elk plastic touwtje, dopje, of zakje bukken. De 79-jarige Leen Mourik heeft zijn eigen afvalzak meegenomen. Een groene, inclusief ronde houder met handvat waar het aan hangt. ‘Deze zak is een stukje korter, dat vind ik fijner.’ Het is de vijfde keer dat hij samen met zijn vrouw meedoet aan de Beach Cleanup. Dit jaar loopt hij zeven dagen mee. Het is vooral het buiten zijn en de gezelligheid waardoor hij steeds meedoet. Mourik: ‘Het opruimen voelt goed, maar ik weet dat het afval er over een week weer ligt.’

Sigarettenfilters
De Nederlandse stranden zijn al een stuk schoner dan tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. We zijn dus al goed op weg, zegt afvalexpert en onderzoeker bij de stichting, Marijke Boonstra. Waar eerst per 100 meter strand gemiddeld 388 stuks afval werden gevonden, zijn dat er nu 282 stuks. ‘Die daling is echt aanzienlijk, maar het gaat alsnog om heel veel afval dat daar niet thuishoort’, zegt Boonstra.

Dit jaar richten de opruimers van de stranden zich op achtergebleven sigarettenfilters, de meest voorkomende afvalsoort op toeristische stranden. Vorig jaar werden die ook apart verzameld bij de Beach Cleanup: een totaal van 60 duizend. Zo’n peuk is erg schadelijk, zegt Boonstra. ‘Het bestaat voor 90 procent uit plastic, dat na gebruik langzaam uiteenvalt in microplastics.’ Daar komt bij dat een gebruikt sigarettenfilter veel giftige stoffen bevat, zoals nikkel, lood en zink. Boonstra: ‘Onderzoek laat zien dat één filter ongeveer duizend liter water kan vervuilen.’

Het is te makkelijk om te zeggen dat sigarettenfilters of ander zwerfafval achterlaten op het strand gewoon asociaal gedrag is, zegt gedragspsycholoog Luuk Bos. Hij werkt bij onderzoek- en adviesbureau D&B dat onder andere Rijkswaterstaat adviseert over dit soort kwesties. ‘We hebben vaak niet eens door dat we afval achterlaten’, zegt Bos.

Dat komt omdat afval niet hoog op onze prioriteitenlijst staat, legt hij uit. ‘Na een dag strand zijn andere zaken urgenter, zoals wat we die avond zullen eten. Daar zijn we bewust mee bezig, met afval zijn we dat vrijwel nooit.’ Daardoor gaat ons afval opruimen en weggooien meestal op de automatische piloot en daar gaan wel eens dingen mis. ‘Je vergeet bij het weggaan dan dat het daar ligt.’

De gedragspsycholoog denkt niet dat onze vervuiling van het strand een motivatieprobleem is. ‘Veel mensen hebben echt de intentie om het strand schoon te houden’, zegt Bos. Stranduitbaters en gemeenten moeten het strandgangers gemakkelijk maken om afval weg te gooien. Dat kan door genoeg afvalbakken neer te zetten. ‘Of zet borden richting de uitgang neer die helpen herinneren om het afval nog even op te ruimen’, zegt Bos. ‘En geef de containers felle kleuren om op te vallen.’

Wegvliegend plastic
Bij het eindpunt van de wandeling puffen de vrijwilligers in de schaduw even uit. Een stuk verderop worden twee jonge meisjes door moeder Natasja Oomen (40) achter een stuk wegvliegend plastic aangestuurd. Voor Oomen is het vanzelfsprekend om hun plek schoon achter te laten. De tassen die naast haar staan, zijn gevuld met eten: plastic bakjes met paprika, koekjes en een zak popcorn. ‘We leren het onze kinderen ook. Het is een kleine moeite.’ De twee meisjes zijn alweer vertrokken richting het water.

Hoewel meerdere vrijwilligers zeggen dat het opruimen soms voelt als dweilen met de kraan open, heeft de schoonmaakactie wel degelijk een preventieve werking. Gedragspsycholoog Bos legt uit dat op een schoon strand mensen niet snel hun afval achterlaten. ‘Als je om je heen nergens afval ziet, dan ben je zelf ook minder geneigd om rommel achter te laten’, zegt Bos. ‘Dat gebeurt onbewust.’

Om het record van 60 duizend sigarettenfilters van vorig jaar te verslaan, draagt de opbrengst van 137 peuken van vandaag niet echt bij. Het grootste deel van de wandeling ging dan ook over niet-toeristische stukken strand. De dag daarvoor toen dat wel het geval was, telden de projectleiders handmatig 2.200 peuken. De weeghaak telt vandaag een totaal van 49,5 kilo. Inderdaad wat weinig, zoals projectleider Verkade voorspelde, maar het ligt in ieder geval niet meer in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *